Thursday, 4 January 2007

Angels Fall First (1996–1997)

Идеята за създаването на групата се ражда в главата на Туомас Холопайнен след като прекарва една нощ с приятели около огъня на палатков лагер. Групата става факт малко след това - в началото на 1996. Холопайнен кани за вокалист Таря Турунен, негова приятелка от училище, след като констатира добрите ѝ гласови данни. Китаристът Емпу Вуоринен е последният музикант, присъединил се към проекта на този етап.

По това време, техният музикален стил е базиран на експериментите на Холопайнен, комбиниращ синтезатор, акустична китара и оперните вокали на Турунен. През декември 1996 приключват със записите по първия си демо-албум, включващ три акустични песни: „Nightwish“, The „Forever Moments“ и „Etiäinen“. На първата от тези три песни - „Nightwish“, е кръстена и групата.

В началото на 1997 към групата се присъединява барабанистът Юка Невалаинен а акустичната китара на Емпу Вуоринен бива заменена от електрическа. През април групата влиза в студио за да запише нови седем песни, включително и нова, подобрена версия на „Etiäinen“. Тези песни могат да бъдат намерени в ограничения тираж на „Angels Fall First“, който е единственият албум, в който са записани вокали на Туомас Холопайнен.

През май същата година подписват договор със Spinefarm Records за издаване на два албума. През Ноември излиза албума „Angels Fall First“, който достига до номер 31 във финландската класация за албуми. Албумът не е много добре приет от критиката.

През аекември 1997 изнасят първия си концерт в града, в който е създадена групата - Китее. През зимата на 1997-1998 изнасят още само седем концерта, тъй като Невалаинен и Вуоринен влизат в казармата, а Турунен трябва да продължи следването си.

No comments: