Thursday 4 January 2007

Nightwish

Найтуиш (на английски: Nightwish) е финландска симфоничен/пауър метъл група, основана през 1996 г. от Туомас Холопайнен, заедно с Емпу Вуоринен и Таря Турунен. В началото групата е замислена като акустичен проект. Първите им записи са няколко акустични песни, които влизат в Angels Fall First. През 1997, след като към тях се присъединява барабанистът Юка Невалаинен, се насочват към метъла.

По-голямата част от текстовете на песните са дело на Туомас Холопайнен, основател на групата, аранжимент и клавири. Успехът на групата се дължи главно на вокалите, изпълнени от Таря Турунен, която е завършила класическо и оперно пеене в Германия. В последните песни на групата вокал е и басистът на групата Марко Хиетала.

Музикалният стил на Найтуиш се описва като епичен метъл, пауър метъл, метъл-опера, симфоничен метъл и готик метъл. Туомас Холопайнен в свое изказване описва музиката на Найтуиш като "мелодичен хеви метъл с женски вокали".

До този момент групата има две световни турнета — From Wishes to Eternity от 2001 и Once Upon a Tour от 2004/2005. Първото им турне обхваща предомно държави от западна Европа и Скандинавия. С второто си турне Once Upon a Tour, което завърши на 21 октомври 2005 година в Hartwall Arena в Хелзинки, изнасят концерти в много държави навсякъде по света: Румъния, Канада, САЩ, Япония, Германия и др. След края на финалния концерт останалите членове на групата връчват писмо на Турунен, в което ѝ обясняват, че вече не желаят да е член, поради отношението ѝ към групата. Като фактор е изтъкнато и влиянието на съпруга ѝ- Марчело Кабули. Вече имат нова вокалистка - Анет Озон.

No comments: